Elettiin heinäkuun ensimmäistä viikonloppua 2015. Vaikka kesän lämpöä oli paljon jäljellä, Oulun päällä oli uhkaavia sadepilviä. Katutanssijat luulivat viettävänsä viimeistä kertaa Oulun katutansseja. Yhdeksän vuotta järjestetty tapahtuma oli tullut tiensä päähän, kun yhdistys tapahtuman takana pisti pillejä pussiin. Pohjois-Suomen Katutanssiyhdistyksen toiminta oli hiipunut ja jatkajia ei ollut.

Neljä oululaista naista voimaantuivat MattiWatin haikeasta kiitospuheesta OKT:ssä ja jatkoilta lähdettiin suomalaista sisua uhkuen vuoteen 2016.

”Muistan, että minä ja Laura Lääveri vaan päätettiin jatkoille jonottaessa, että ei hemmetti, ei tätä tapahtumaa voi yhdeksään vuoteen jättää”, Riina Harju muistelee.

Heti Oulun Katutanssien jälkeen samassa ystäväpiirissä pitkään olleet naiset; Anu Rytivaara, Riina Harju, Laura Lääveri ja Viivi Forsman päättivät perustaa yhdistyksen, KEKSI Kollektiivin, jonka kautta mahdollistui Oulun katutanssien 10th Anniversareiden tuottaminen.

”Yhdistyksen perustaminen oli tosi vaikea asia. Siinä on niin paljon byrokratiaa, josta me tultiin tietoisiksi vasta, kun asianajaja-ystävämme alkoi meitä auttamaan”, Laura muistelee syksyn alkua vuosi sitten.

OKT:hen ei naiset kuitenkaan puskista lähteneet. Jokainen oli ollut aikaisemmin auttamassa  tapahtuman tekemisessä ja mukana PSKT:n toiminnassa. Tuotannosta vastaaminen oli kuitenkin aloittaessa vierasta. Syksyllä naiset opettelivat kirjoittamaan apurahahakemuksia, jotka poikivatkin tukea tapahtuman tuottamiseen.

”Koko vuosi tätä tuotettiin. Syksyllä toki järjestettiin KEKSI Kollektiivin alla jo pienempiä jameja. OKT:n kanssa ollaan saatu paljon apua edellisiltä tuottajilta, kuten Julian Owusulta ja Paula Puumalaiselta”, he kiittelevät.

Toki myös apurahojen saaminen Suomen Kulttuurirahastolta, Suomalaisruotsalaiselta kulttuurirahastolta, BASSOlta ja Helen Oy:ltä auttoivat tapahtuman järjestämisessä, joka ei ollut pienibudjettinen tapahtuma.

”Ilman apurahoja ja yhteisön tukea ei tätä tapahtumaa olisi todellakaan pystynyt järjestämään. Sen verran isosta tanssitapahtumasta on kyse”, Laura kiteyttää.

Oulussa riittää katutanssitarjontaa

Oulu on ollut pohjoisemman Suomen katutanssikeskittymä jo pitkään. Oulun skene on naisten mielestä ollut aina aktiivinen ja alkuajoista he antavatkin kiitosta myös Lasse Hyttiselle kuin OKT:n aikaisemmille tuottajillekin.

”Täällä on monipuolinen tuntitarjonta. Melkein kaikkia katulajeja pääsee harrastamaan ja ihmiset treenailevat myös freestyleä vapaa-ajallaan aktiiviseksi. Mielestäni tämän kokoiseksi kaupungiksi meillä on todella hyvä ja kattava katutanssi-skene”, Riina kertoo.

Hauskuus ja välittömyys myös tuntuvat, kun saapuu Oulun katutansseille. Paikalliset tanssijat toivottavat jengin tervetulleeksi ja käyvät tutustumassa uusiin ihmisiin herkästi. Jatkojen ringeissä haastettiin toki kavereita, mutta myös pidettiin hauskaa yhdessä. Rakkaus yhteiseen harrastukseen kiteytyy OKT:ssä hyvin.

”Mekin olemme tutustuneet toisiimme katutanssin kautta. Kaikki tosin ovat harrastaneet myös muitakin lajeja.”

Anulla löytyy lattaritaustaa, mutta myös jazz- ja nykytanssitaustaa. Riinan lapsuus meni baletin ja kilpatanssin syövereissä. Viivi on harrastanut paljon erilaisia tanssilajeja. Laura on puhtaasti aloittanut katutanssilla, mutta ottanut mukaan myöhemmin myös nykytanssin. Kaikki kuitenkin tanssivat nykyisin myös katutanssilajeja.

”Minä ja Riina tutustuttiin alun perin latinoshow –pienryhmän kautta”, Anu kertoo. Riina taas muistelee Viivin olleen hänen oppilaansa ja hyvä sellainen: ”Muistan, kun Viivi aloitti tunneillani, että ajattelin tuosta tytöstä tulevan vielä jotain.”

Heistä on tullut ystävykset, jotka jatkavat Keksi Kollektiivin alla tapahtumien ja esitysten järkkäämistä. Yhteistyötä on myös pohdittu naapurimaan kanssa, kun Viivi suuntaa ensisyksynä Åsaan.

”Aika näyttää, mitä KEKSI Kollektiivi vielä keksiikään. Oulun Katutanssien tuottamisesta emme uskalla sanoa vielä mitään. Olisi hienoa, jos joku muu porukka tekisi sen omalla tavallaan vuonna 2017. Mutta kyllä meillä kaikkea on suunnitteilla. Ehkä kesän loppupuolella pidämme Keksi Kollektiivin  yksivuotissynttärit”, jäsenet nyökkäilevät mietteliäästi yhteisille ajatuksille.