Vuosien varrella tekijät kuten myös yhteistyötahot ovat vaihtuneet, joka on ollut perusta Payback Jamien uudistumiselle. 10 vuotta tullessa täyteen Payback Jameja tuottamassa ovat TUFF!:ssa touhuavat miehet: Simeoni Juoperi, Niko Kauppinen, Ilari Niskanen, Matti Pulkkinen, Arttu Rintakumpu ja Ossi Valpio.

”CY:n porukan omaehtoisesti duunaama tapahtuma inspiroi itseäni ja seuraavana vuonna olinkin työntämässä järjestämisen osalta lusikkani puuroon. Paybackit olivat alkuun pääsääntöisesti bboy-jamit. Tämä oli hyvä juttu, sillä ne sijoittuivat aikaan jolloin Suomessa breikkaaminen oli nosteessa ja erittäin kovatasoista. Paybackeissa on vieraillut mm. maailman kovimpia bboy -nimiä sekä parhaita DJ:tä”, nykyisinkin tapahtuman taustalla ja dekkien takana häärivä Ilari Niskanen, DJ I-Spin, muistelee.

Vuosien myötä tapahtuma laajeni kattamaan koko katutanssin ja –kulttuurin. Kovatasoinen tanssitapahtuma huomattiin myös Jyväskylän Kesän organisaatiossa, ja jo muutaman vuoden jälkeen Payback tehtiin yhteistyössä kyseisen kaupunkitapahtuman kanssa. Tämä oli tärkeä harppaus tapahtuman historiassa. Jamit siirtyi Vaajakoskelta Jyväskylän ytimeen Ilokiven kautta A-saliin, jotka muistetaan monien tanssijoiden ja muusikoiden mielissä vielä nykyäänkin.

”On erittäin hienoa, että porukassa on ajatuksiltaan ja tyyleiltään erilaista väkeä. Tästä syystä Payback kehittyi tapahtumana moninaisempaan suuntaan niin tanssillisesti kuin musiikillisestikin. Esimerkkinä A-salilla klassikoksi noussut Minä vs Muusikko – formaatti, joka on Simpan hienon ajatustyön tulosta”, Ilari kertoo Matin kompatessa A-salin muistoja lisää: ”Ei pidä unohtaa Nuijasotaa, missä kolmeen osaan jaettu Suomi otti toisistaan mittaa tanssilattialla ja Kovin Kahakka –battleja, joissa breikkarit selvittelivät paremmuuttaan.”

Viimeisimpänä kuvioihin mukaan tulleet järjestäjät ovat Matti ja Niko, joiden mielestä kannattaa vain rohkeasti kysyä, jos mukaan haluaa tulla tulevaisuudessa järjestämään tapahtumaa.

”Tutustuttuani Simppaan, Ilariin ja Ossiin aloin pikkuhiljaa kytkeytyä mukaan myös Paybackkien tuottamiseen. Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa mukana tuotantoprosessissa. Tutustumalla pääsee mukaan”, Matti kannustaa.

Ilari kertoo vuosien väliin mahtuvan paljon kaikenlaista ja siitä on kiittäminen jokaista joka on ollut Payback -tapahtuman kanssa tekemisissä.

Ympyrä sulkeutuu

Payback on uusiutunut aika ajoin. A-salilta tapahtuma siirtyi kolme vuotta sitten ulkotiloihin, missä se järjestetään myös tulevana heinäkuun viikonloppuna. Veturitallien pihalla hyvin onnistunut ulkoilmatapahtuma sai jatkoa viime vuonna kulkueena, joka huipentui sadetansseihin Yläkaupungilla.

”Nyt siirrytään Yläkaupungilta Lounaispuistoon.  Tarkoituksena on juhlavuoden kunniaksi sulkea Jyväskylän katutanssitapahtumien ympyrä. Ensimmäinen katutanssitapahtuma, Doing It In the Park järjestettiin Lounaispuistossa vuonna 2000”, Matti kertoo.

Kymmenen vuotta tulee täyteen huikeassa ulkoilmatapahtumassa heinäkuun 16. päivä. Miehet kertovat paikalle tulevan tanssijamien lisäksi niin graffaseinää kuin grillausmeininkiäkin hyvien yhteistyökumppaneiden Panimo Hiiden, Paahtimo Pavun myötä.                    

”Etkoja on luvassa perjantaina Jyväskylän Wimbledonilla ja perinteistä pidetään myös kiinni laadukkaiden jatkojen muodossa”, tuotantotiimi paljastaa.

Teemana Ilarin mukaan voitaisiin Payback Jam 10th Anniversaryillä pitää musiikin, tanssin, räpin sekä  unkarilaisen päälläpyörinnän yhteensaattamista kaikille avoimessa ja ilmaisessa katukulttuurikarnevaalissa.

”Vaikka minulla onkin oma katutanssilehmä ojassa, suosittelen vahvasti kaikenikäisiä ja -näköisiä tulemaan paikalle. Vuosien varrella tapahtuman menoa on kehuttu vuolaasti energiseksi ja mukaansatempaavaksi, niin tanssijoiden kuin kansalaistenkin puolesta. Tulevaisuudessa olisi mukava nähdä laajempi kattaus tanssi- ja kulttuurielämän väkeä. Jyväskylässä on monenlaista osaamista ja tekijöitä, joten Payback toimii hyvänä foorumina inspiroitumiselle ja kulttuurin jatkumiselle”, Ilari kiteyttää.