Yhdessätoista vuodesa Street Star, katutanssilajeihin keskittynyt viiden päivän festivaali, on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kansainvälisesti tunnetuista tanssitapahtumista. Tapahtuman promoottorit Joachin Hövel ja Martin C Ferretti ovat kehittäneet tapahtumaa, kuunnellen tanssijoiden toiveita ja palautetta.

"Tänä vuonna Street Stareissa oli yli 3000 kävijää kolmen päivän aikana. Osallistujia oli 23 maasta. Street Star on kehittynyt vuodesta toiseen, koska uskomme, että eri tanssilajit pystyvät inspiroimaan toinen toisiaan. Lajien näkeminen yhden tapahtuman alla rikkoo kulttuurisia rajoja ja kasvattaa kenttää", Hövel kertoo.

Tämä myös näkyy, sillä yleisö (joka koostuu pääasiassa tanssijoista) jaksaa jakaa rakkautta vielä viimeisissäkin finaaleissa ja tukea upeita suorituksia. Ilman toimivaa konseptia tämä ei olisi mahdolista. Tähän konseptiin vaikuttaa lajien karsintojen aikataulutus niin, että ihmiset pääsevät näkemään ystäviensä suorituksia mahdollisimman paljon.

Tottakai myös hyvä musiikki vaikuttaa ratkaisevasti yleisön ja tanssijoiden viihtyvyyteen. Tästä erityisesti piti tänä vuonna huolen uskomattomat house dj:t Niki ja Farsta Kalle sekä funk & disco dj:t Julnako ja Funky Loffe. Varsinkin disco-musiikin puolella kuultiin uskomattomia helmiä, jotka inspiroi tanssijoita mahtaviin runeihin.

Eri lajien porrastaminen ja karsintojen sekä finaalien sekoittaminen eri päiville toimivat. Tuomarointisysteemi, missä kisaajat pääsevät tuomaroimaan ja kaksi tuomareista kisaamaan tuo vaihtelua perinteiseen tuomarointimalliin. Hip hoppia tuomaroimassa ja saman kategorian voittanut Dedson, kertoi tuomaroinnin ja kisaamisen yhdistämisen olevan mielenkiintoista, mutta myös samalla haasteellista.

"Tuomaroinnin ja kisaamisen yhdistäminen on mielenkiintoinen combo. Toisaalta on mahtavaa, että pääsee itse tansisjana tuomaroimaan muita battleja, mutta samalla se on todella haastavaa. Meillä on käytössämme tuomareina pisteytyssysteemi, jonka avulla valitsemme karsinnoista jatkoon menijät."

Keskiviikon workshopeista alkaen tapahtuman teemaksi muodostui yhdessä tanssiminen ja hauskan pitäminen. Tätä yhdessä tanssimista nähtiin myös skaboissa. Waacking tuomari Archie Burnet pyysi erikseen välillä kisaajia tanssimaan yhdessä, koska waacking niin kuin moni muukin laji on osa Social Dance –perhettä eli toisin sanoen katutanssilajit ovat yhdessä tanssimisen lajeja ei yksilösuorituksia.

Monissa battleissa nähtiinkin niin hauskapitoa yhdessä kuin toki myös kilpailuelementtien tuomaa uhoamista ja dissausta. Jälkimmäistä toki vähemmän, mikä on hyvä juttu. Breakissä ja Dancehallissa oli totisin kisatunnelma ja näissä lajeissa välillä tunteet kuumenivat niin, että tuomareiden oli pakko muistuttaa, mitä kisaamisen pitäisi lopulta olla; Hauskanpitoa!

"Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä itsellä oli, kun Miss Quelinne Longlegs avasi muovisen pallopukunsa Runway Finaalissa", Hövel muistelee.

Aina on kehitettävää

Toki isossa tapahtumassa on myös ison tapahtuman haasteet. Monia liikkuvia osia, joista osan hoitaminen jää viime tippaan tai kaiken miettiseen ei riitä aikaa tarpeeksi.

Tämän vuoden Street Stareissa dj-laitteisto petti todella moneen otteeseen, joka lisäsi DJ:n stressitasoa. Onneksi tanssijat ja yleisö eivät tästä puolesta joutuneet kärsimään. Housen karsinnoissa, missä musiikki loppui välillä tyystin skabojen ollessa käynnissä, yleisö tukikisaajia taputtamalle heille rytmiä käsin ja jaloin.

Toinen huomio tuli breakkereilta, joilla oli perjantaipäivän viimeinen karsintaosuus. Heti karsintojen jälkeen musiikki loppui ja laitteisto siirrettiin finaalisaliin. Breakkareiden ringittelyaika jäi kaikin puolin minimiin, sillä musiikki koostui tapahtuman taukojen aikana discosta, housesta ja hip hop –musiikista. Tauot oli suunniteltu silti hyvin, joka edesauttoi kisojan katsomisessa loppuun asti.

Tanssiaikaa kaikille toki olisi voinut olla enemmänkin tai lauantain afterpartyt olisivat voineet jatkua finaalien jälkeen suoraan tapahtumapaikassa. Tukholman suosituimmalle klubille siirretyt jatkobileet, merkitsi sitä, että jonot olivat mahdottomat ja lopulta kaikki eivät edespäässeet sisälle. Voisikin sanoa, että Venuen vaihtaminen vuosittain ei välttämättä ainakehitä tapahtumaa oikeaan suuntaan. Kaksi vuotta sitten jatkot olivat samassa paikassa kuinitse tapahtumakin, jolloin bileet olivat jo käynnissä, kun viimeiset finaalit loppuivat.

Kaikista näisä pienistä vastoinkäymisistä huolimatta sunnuntaina tapaamani tanssijat, olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja kokemuksiin, joita olivat Street Star 2016 saaneet. Tanssijoille tämänkin vuoden tapahtuma oli täynnä tanssin tietouden jakamista ja uusiin ihmisiin tutustumista, joka Steert Stareissa on ehkä parasta. Iso tapahtuma, missä täyttyvät tanssitapahtumat odotukset.

"Tulevaisuus näyttää, mitä Street Stareille tapahtuu. Tulevaisuus voi tuoda paljon uutta tullessaan ja voi tulla myös muutoksia", Hövel toteaa lopuksi.

Lähiaikoina Flowwin sivuille tulossa myös videohaastatteluita Street Stareista.

 

 

Suomalaisista Silva Poutanen ylsi Vogue Femme finaaliin asti.