Break SM/UBJ Finaalit järjestetään tulevana lauantaina Kulttuurikeskus Gloriassa, Helsingissä. Tulevissa kisoissa breaktanssijoita on puhuttanut valtavasti showcase-karsinnat crew-battleissa. Bboy-liiton puheenjohtaja Alex Gyllenbögel perustelee showcasen tuomista kisoihin, koska Suomessa on näkynyt ilmiönä crewien häviäminen ja soolotreenaamisen lisääntyminen.

Ryhmäni Electro Dynamics 80-luvulla enimmäkseen esiintyi, koska battleja oli hyvin harvoin. Breaktanssi ja hip hop -kulttuuri toi meidät breakkarit päivittäin yhteen treenaamaan, tsemppaamaan, oppimaan ja yleensä jakamaan tanssiliikeitä, piisseja, musiikkia yms. Syntyi elinikäisiä kaveruuksia juurikin yhteisen intressipiirin kautta. Mielestäni nyt skenessä on paljon hyviä solo tanssijoita, mutta ymmärtäkää tämä on Vryhmien historiaa, kuten rutiinit ja esitykset yleensäkin. Vuoden 2002 kisoissa showcase oli jo käytössä.”

Viralliset SM-kisat on järjestetty vuodesta 2002, mutta jo vuonna 1984 järjestettiin Linnanmäellä breaktanssin Suomenmestaruus kisat. Tällöin voiton vei Mika Nordman Taxy-ryhmästä.  

Break SM 2003.

“Kisat ovat kehittyneet valtavasti vuosien aikana. Järjestelyt, osallistujat ja kansainvälisyys ovat keskiössä. Pyrimme palvelemaan sceneä parhaamme mukaan. Nykyisin on resursseja järjestää myös karsintoja Helsingin ulkopuolella. Samalla kerrotaan SBL:n toimintamallissa, jolla pyritään tukemaan paikallisia katutanssitoimijoita. Karsinnat järjestää aina paikallinen katutanssiyhdistys yhdessä SBL:n kanssa.”

Tulevana viikonloppuna tuomareina tullaan näkemään kovan luokan breakkereita vuosien varrelta. Alexin mukaan tuomaroinnissa kiinnitetään huomiota tyyliin, liikkeiden hallintaan, hyvään flow:n ja musiikin kuunteluun, mutta myös suolaamiseen.

Suomi100 vuotta teemalla mennään ja siksi tuomarit ovat kulttuurimme kulmakiviä sekä edustamiensa ryhmien sieluja.  Taija ’T-flow’ Hinkkanen (Flow Mo) on Suomessa ja maailmalla ’se’ b-girl, joka on vienyt tanssia uudelle tasolle. Hän on edelleen scenessä mukana aktiivisesti ja kääntää päitä ringeissä! Taya kuten häntä ulkomailla kutsutaan on ainoana Suomalaisen saanut SBL:n hip hop kunniamaininnan 2005 työstään Suomalaisen break-tanssin eteen. Dennis ‘ÄTÄ aka ATA’ Nylund (Ghost crew) on omalla kovalla työllään kerännyt mainetta ja kunniaa maailmalla. Hän on ‘karaktääri’ vailla vertaa ja hänen kehon ilmaisu kieli on jäljittelemätön ja aito. Sana taiteilija on hänessä.

Henri ‘HooHoo’ Huovinen (Joensuu Bboys) ei kalpene tässä kolmikossa. Edustaa myöskin Suomalaisen rinkikulttuuriin voimahahmoja omalla uniikilla tyylillään. On dominoinut viime vuodet BreakSM / UBJ solo kisoja.”

 Bboy-liitolla on tulevaisuudessa samat haasteet edessään kuin monilla muillakin toimijoilla. Alexin mukaan digitaalisuus ja urheilullisuus nuorten Olympialaisten muodossa ovat keskiössä, kuten myös työllistyminen breakin ja hip hop-kulttuurin alla.

 Kansainvälistymistä on tapahtumassa järjestö-tasolla. Break-liittoja perustetaan eri maissa tiuhaan. Suomen b-boy liitto on mukana verkostoitumassa ja kehittämässä skeneä. Digitaalisuus ilmoittautumiset sekä tuomarointi sähköisesti on trendi, josta on myös meillä Suomessa ollut kokeilu BreakSM/UBJ karsinnoista Helsingissä. Kehitystä tapahtuu, joka osa alueella koulutuksessa(katutanssin opettajakoulutus ohjelma) , opetuksessa (bgirl&bboy dojo) workshopit, battle formaateissa(call out), mutta esim. koulut voisivat ottaa enemmän breaktanssia osaksi koulun liikunta opetusta. Uskon breakin olevan tapetilla medioissa 2018, joten töitä on tehtävänä. Nykäiskää hihasta ja jutellaan lisää.”