Treenit ovat jatkuneet tuttuu malliin Åsassa ja kehityksen alkaa huomaamaan. Kehityksen huomaaminen esim. windmillissä tai backspinnissä nostaa motivaatiota jatkaa treenejä. Yhtenä päivänä meillä oli ensimmäinen markkinoinnin tunti, jonka piti house-opettaja Martin. Aiomme perehtyä tunneilla mm. itsensä promoamiseen, palkkoihin ja tapahtumien järjestämiseen. 


Yksi kohokohta oli 5-style ryhmän järjestämä Discåsa. Jokaisen ryhmän pitää vuorollaan järjestää boarding school-ilta kaikille koululla asuville oppilaille. Muusikot pitivät ensimmäisen ja nyt oli 5-style ryhmän vuoro. Ryhmä järjesti hienon disco-illan päästudiossa. Kaikkien piti pukeutua joksikin ja parhaimmalle asulle oli palkinto. DJ soitti hyvää bailumusiikkia ja tanssimisen lisäksi ohjelmassa oli lisäksi pelejä. Tarjoiluitakaan ei oltu unohdettu vaan pöydät notkuivat pullista, hedelmistä ja limonaadeista. 


Tähän postaukseen ajattelin koota kaikki yleisimmät kysymykset Åsaan liittyen. Toivottavasti saat kysymyksien kautta paremman kuvan koulusta.

Mikä Åsa folkhögskola on ja mitä koulussa voi opiskella?
Åsa folkhögskola on Ruotsissa sijaitseva kansanopisto. Koulussa on katutanssi-, muusikko-, lukio-, sekä hierojalinja. Näiden lisäksi koulussa voi opiskella Ruotsin kieltä. 


Missä koulu sijaitsee tarkalleen ja miten sinne pääsee Suomesta?
Koulun osoite Åsa folkhögskola 640 24 Sköldinge. Suomesta Åsaan matka käy helposti ensiksi laivalla tai lentäen Tukholmaan. Tukholmasta koululle kestää noin kolme tuntia ensiksi junalla ja sitten bussilla. 


Miten kouluun voi hakea?
Kouluun haetaan keväisin pääsykokeiden kautta. Pääsykokeet pidetään yleensä toukokuussa. Pääsykokeet pidetään koululla ja ne sisältävät tanssimista, haastattelua sekä lihaskuntotreenin. Seuraava pääsykoe on 11.5.2017. Ennen pääsykokeita koululle pitää lähettää tietoja itsestä sekä kirjoittaa motivaatikirje.


Miten pitkä tanssikoulutus on?
Tanssikurssit kestävät elokuusta kesäkuun alkuun. 


Paljon koulunkäynti maksaa?
Opiskelu Åsassa on ilmaista. Ainoat kulut koostuvat huonevuokrasta ja koulun tarjoamasta ruoasta. Nämä kulut ovat 400-500 euroa riippuen huoneen hinnasta. Kymmenen kuukauden ajalta kuluja tulee siis noin 4000-5000 euroa. 


Voiko Kelasta hakea opintotukea Åsaan?
Kelasta voi saada täyden opintotuen sekä lainan Åsaan. Opintotuki riittää kattamaan asumisen ja kouluruoan jos valitset halvemman huoneen. Lainan voi käyttää muihin menoihin ja esimerkiksi koulutukseen kuuluvan harjoittelumatkan tekemiseen. Huomioi, että voi saada opintotukea vaikka olisit käyttänyt loppuun korkeakoulun tukikuukaudet. Åsa folkhögskola vastaa lukiotasoa ja Kelalla on maksimitukikuukaudet erikseen molemmille tasoille. 


Millaiset asumisjärjestelyt koululla on?
Kaikki tanssin opiskelijat asuvat koululla. Koulun kampuksella on kuusi eri asuintaloa. Kouluun hyväksymisen jälkeen voit toivoa missä talossa haluaisit asua ja haluatko huokeamman jaetun huoneen vai oman huoneen. Joissakin omissa huoneissa on oma kylpyhuone, mutta tavallisesti kylpyhuone jaetaan muiden kanssa. Keittiö ja olohuone jaetaan talon asukkaiden kesken. Talot ovat eri kokoisia. Ekenissä asukkaita on noin 20, mutta Gärdebyssä asuu vain noin 7 ihmistä. 


Minkälainen koulun tarjoama ruoka on ja monta ateriaa siihen kuuluu?
Koulu tarjoamaan ruokaan kuuluu aamupala, välipala, lounas ja päivällinen. Syödä saa niin paljon kun haluaa ja tarjolla on aina kasvis- ja lihavaihtoehdot. Allergiat ja erityisruokavaliot otetaan myös huomioon ja keittiö valmistaa jokaiselle sopivan ruuan. Aamupalalla tarjolla on leipiä, leivänpäällisiä, munia, mysliä, jugurttia, kahvia ja teetä. Välipalalla tarjotaan hedelmiä, kahvia ja teetä. Koulun ruokala on avoinna ma-pe. Viikonloppuisin ruoat pitää valmistaa itse. 


Ketkä opettavat tanssia Åsassa?
Breikin opettaja on Fredrick "Freeze" Herranen. Lisäksi Freeze vetää kaikki fyysiset treenit. Martin Ferretti on vastuussa Housen opetuksesta. Hip Hopin opettaja on Niki Tsappos. David Rigo opettaa poppingia ja Oscar Pitré hoitaa lockingin. Kaikki opettajat ovat ruotsalaisia pitkän linjan tanssijoita ja tanssin opettajia. 

 

Minkälainen on viikko-ohjelma One style-ryhmissä?
One style-ryhmät reenaavat opettajan johdolla kaksi kertaa viikossa. Toinen kerta on yhteinen 5 style-ryhmän kanssa. Lisäksi ryhmä treenaa ilman opettajaa muina arkipäivinä. Viikonloppuina voi levätä, matkustaa tai vetää omia treenejä. Kahdesti viikossa on myös fyysiset treenit. 


Minkälainen on viikko-ohjelma 5 style-ryhmässä?
5 style -ryhmällä on opettajan vetämät tunnit joka arkipäivä yksi tyyli per päivä. Lisäksi kahdesti viikossa on fyysiset treenit. Viikonloppuina ei ole tunteja, jolloin aikaa jää esim. kotitehtävien tekemiseen. Jokainen opettaja antaa oppilaille kotitehtäviä seuraavaa tuntia varten. 
Kuuluuko opetussisältöön muuta kuin tanssi- ja fyysistätreeniä 
Vuoden aikana käydään läpi perusteita vammojen ehkäisystä, markkinoinnista sekä tuottamisesta. 5 style- ryhmän tulee järjestää vuoden lopuksi jokin tapahtuma yhdessä. Keväällä on kahden viikon harjoittelujakso, jolloin jokaisen pitää matkustaa tanssin merkeissä. Harjoittelujakson jälkeen oppilaiden pitää jakaa matkansa ja siitä saadut opit muulle ryhmälle. 


Pärjääkö koulussa ilman Ruotsin kieltä?
Kyllä pärjää. Koulussa on reilusti kansainvälisiä opiskelijoita, joten opetuskieli on englanti. Ruotsin kielen taito on kylläkin eduksi. Joitakin koko koulun yhteisiä ohjelmia pidetän vain ruotsiksi. Näihin ei ole pakko osallistua, jos ruotsi ei ole hallussa. Koulu on hyvä paikka harjoitella ruotsin kieltä ja koulu järjestää opetusta ruotsin kielessä. 


Minkä ikäisiä opiskelijoita Åsassa on?
Opiskelijoiden iässä on suurta vaihtelua. Nuorimmat ovat 18-vuotiaita ja vanhimmat ovat yli 30-vuotiaita. Keski-ikä on noin 23 vuotta. 


Mistä oppilaat tulevat?
Suurin osa oppilaista on ruotsalaisia mutta noin 20 tulee muualta. Tänä vuonna edustettuna ovat Ruotsin lisäksi USA, Tanska, Suomi, Unkari, Ranska, Saksa, Sveitsi, Irlanti, Englanti sekä Liettua. Eniten ruotsalaisten jälkeen on suomalaisia(9).

Mistä löytää lisätietoa koulusta ja pääsykokeista? 
http://www.asa.fhsk.se/

 

Åsa

Koulun alue on suhteellisen pieni ja kodikas. Talot ovat vanhoja ja monet ovat rakennettu puusta. Kotoa kävelee minuutiissa ruokalaan tai tanssistudiolle.